31 Ocak 2014 Cuma

On İki -Jasper Kent


Bol okumalı günlerin arkasından finaller,onun arkasından da bütünlemeler gelince bu ara epey az okuma fırsatım oldu...Sanırım kış şenliği kitaplarımı yetiştiremeyeceğim..Tabi ki pes etmiyor ve okumaya devam ediyorum:)

On İki Can Yayınlarının her yıl D&Rda yapmış olduğu 5tl kampanyasından aldığım bir kitap...Bu bir seri imiş..Serinin 2.kitabı olan "On ÜçYıl Sonra"yıda  yine aynı indirimden almıştım..Kış okuma şenliği.nde bir serinin 3 kitabını okuma kategorisinde bu seriyi seçtim ve yetiştirebilirsem 3.kitabı olan "Çarın Laneti"inide iş arkadaşımdan alıp okuyacağım.

Kitabımız tarihi-fantastik..Ama daha çok tarihi bir kitap olmuş bana göre..Çokta iyi olmuş çünkü ben vampirli kitaplara pek ilgi duymadığımdan bugüne kadar hiç okumadım...Nedense pek sevemiyorum fantastik türün vampirli kısmını...(Alacakaranlık serisini okumadım ama filmleri müthişti.Onu istisna tutuyorum:)

Bu nedenle az geçen vampir bölümleri aşırı rahatsız etmedi beni...
Tipik Rus isimleri her Rus Edebiyatı okuduğumda olduğu gibi ilk bölümlerde yine zorladı beni,ama sonradan alıştım..

Romanda Fransız ordusunun (Napolyon) 1812de Rusya'yı işgal etmesi işleniyor...Tabi bu durumun yanında doğa üstü güçlerin bu savaştaki etkisi anlatılıyor..

Birebir tarihi olaylarla fantastiğin birleşmesi benim gibi tarihsever fantastik sevmeyen için gayet kıvamındaydı:)
bazı kısımları zor ilerlese de çabuk okudum...arada bir başka kitap okuduktan sonra serinin devam kitaı olan "On Üç Yıl Sonra"yı okuyacağım..


18 Ocak 2014 Cumartesi

Sessiz Ev-Orhan Pamuk


Sessiz Ev, Masumiyet Müzesi'nden sonraki ikinci Orhan Pamuk kitabım..Birçok yerde okumuştum Masumiyet Müzesi diğer romanlarından farklı diye..Gerçekten öyleydi ve ben Sessiz Evdeki tarzı daha da sevdim..

Sahaflarda tertemiz ve çokta uyguna bulunca aldım,hem de Kış Okuma Şenliğinde Nobel ödülü alan yazar kategorisinde okumuş oldum.

Kitabı epey beğendim..İlginç bir anlatım şekli var..Kitaptaki karakterlerden 5 tanesinin ağzından okuyoruz romanı...Hiç kopukluk olmadan farklı bakış açılarıyla olaylara bakmamızı sağlıyor..

Tarihçi Faruk,solcu Nilgün ve kafayı tamamen zenginlikle bozmuş Metin...
Bu 3 birbirinden farklı kardeş Gebzeye bağlı Cennethisardaki babanelerini bir haftalığına ziyarete gidiyor.O bir haftayı okuyoruz karakterlerin gözünden...
Hepsinin sorunları ayrı ayrı ama yine de konu bütünlüğü sağlanıyor...

Sonu değişik ve hiç beklemediğim bir şekilde gelişti ve bitti.

10 gün sürdü kitabı bitirmem ama bunu final dönemime denk gelmesine bağlıyorum..Birde bazı yerlerde(ama çok değil)kitabın yavaş ilerlemesine...Yoksa daha da çabuk bitebilirdi.

Bu arada yıllarca elim gitmedi Orhan Pamuk eserlerine..Sanırım bunun nedeni yıllar önce Kara Kitap'a başlamaya çalışıp çok sıkılmam..Ben bazı yazar ya da kitapların okunmak için kişi açısından doğru zamanı olduğunu düşünürüm.Demek o dönem benim için Orhan Pamuk okuma vakti değilmiş..

Ayrıca kitapta ufak göndermeler var...Onları yakalayıp bulmakta eğlenceliydi açıkçası...Ben sevdim,beğendim..Tavsiye ederim.

Kış Okuma Şenliği-Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış bir yazarın bir kitabı:15puan

4 Ocak 2014 Cumartesi

Okuma Şenliği/2.ay okuduklarım

Bir ay gecikmeli katıldığım için gerideyim biraz ama maksat okumak diyorum..İnşallah zamanım yeter ve şenlik kitaplarımı tamamlayabilirim.Biraz zor çünkü öünümüzdeki haftadan itibaren finaller başlıyor ve arkasından bütünlemeler...Elimden geleni yapacağım artık:)
Şenliğe göz atmak isterseniz tık tık

3ARALIK-3OCAK TARİHLERİ ARASINDA OKUDUKLARIM

Sinemaya uyarlanmış bir kitap okuyup filmini izleyenlere:20 Puan
Otomatik Portakal- Anthony Burgess-200syf

Türk edebiyatında klasik kabul edilen roman:15puan
Arkadaş Islıkları-Orhan Kemal-256syf


Okuma yazmayı öğrendiğiniz ilk yıl yayımlanmış bir kitap:30 puan

Adında bir hayvan adı olan kitap:10 puan

Altın Kitaplar Yayınevi’nden çıkan bir kitap :10 puan

Adında kış mevsimine ilişkin bir sözcük bulunan kitap :20puan

Hiç okumadığınız bir ülke edebiyatından bir kitap:15 puan


120 puan ve  2204 sayfa ile bu ayı tamamladım.Sadece bir ay okuduğumu farzedersek fena değil sanırım...Bakalım önümüzdeki ay nasıl geçecek:)



2 Ocak 2014 Perşembe

2013 Kitap Dökümü

Gördüğüm kadarıyla 2013te okuma hedefine ulaşamayan bir ben varım sanırım..
Üzülmedim çünkü bu yıl hem sınavlarım hem de evlilik sebebiyle yine bile iyi bir performans sergilemişim..Geçen yıl koyduğum Vikitap hedefim 45 idi ve ben 36 kitapla 2013 yılını kapamış oldum..

*Aşırı beğenmediğim bir kitap olmadı.
*Bu kitapların 30 tanesini blogumda yayınlamışım..6 tanesi ise vakitsizlikten yorumlanamadı.
*En çok Dan Brown okumuşum (3 kitap) 
*Bu yıl bolca yeni yazar keşfetmiş oldum..Okuduğum kitaplar çoğu yazarla ilk kez tanışmam..
*En sevdiğim yazar Ahmet Ümit Tabi ki listemde mevcut:)
*Karl Olsberg,Murat Menteş,Orhan Kemal okumaktan en keyif aldığım yazarlar oldu.
*Beni hayal kırıklığına uğratan yazar: Alper Canıgüz (beklentim çok fazlaydı sanırım)
*Okurken en eğlendiğim,en sevdiğim ise Ruhi Mücerret oldu.
*En sevdiğim etkinlik Pinuccia nın hala devam eden Kış Okuma Şenliği oldu.

Ve iki güzel grupla tanıştım...En çok İnstagramda faal olan kitapkardeşliği ve kitapağacı..İkisini de takipteyim ,an be an haberdarım ama maalesef sadece kitapkardeşliği ile bir kitap okuyabildim(Kaiken)..2014te iki grupla da kitap okumak istiyorum..2014 kitap planlarıma bunu da dahil ediyorum:)


Blogumda yorumladıklarım

  1. Neşter Müziği-David Carnoy
  2. Engereğin Gözü-Zülfü Livaneli
  3. Gönderilmeyen Aşk- Nermin Bezmen
  4. Kitap Hırsızı-Markus Zusak
  5. 1Q84-Haruki Murakami
  6. Kırmızı Pelerinli Kent-Aslı Erdoğan
  7. İki Yeşil Susamuru-Buket Uzuner
  8. Şah Mat-Mario Mazzanti
  9. Sırçalan-Jill Hathaway
  10. Birgün-Ayşe Kulin
  11. Onlar-Adam Blake
  12. Sistem-Karl Olsberg
  13. Şeytan ve Şair-John Underwood
  14. Ruhi Mücerret-Murat Menteş
  15. Nazar-Reha Çamuroğlu
  16. Oğullar ve Rencide Ruhlar-Alper Canıgüz
  17. Bağdat'ın Portakal Ağaçları-Leilah Nadir
  18. Yusuf İle Züleyha-Nazan Bekiroğlu
  19. Bir Psikiyatristin Gizli Defteri-Gary Small
  20. Düğümlere Üfleyen Kadınlar-Ece Temelkuran
  21. Beyoğlu'nun En Güzel Abisi-Ahmet Ümit
  22. Finistere'de Suyun Fiyatı-Bodil Malmsten
  23. Kara Yağmur-Karl Olsberg
  24. Cehennem -Dan Brown
  25. Kedi Beşiği-Kurt Vonnegut
  26. Aşk Ölümden Uyanıştır-Tess Gerritsen
  27. Arkadaş Islıkları-Orhan Kemal
  28. Otomatik Portakal-Anthony Burgess
  29. Kayıp Sembol-Dan Brown
  30. Da Vinci Şifresi-DanBrown
  31. Doğunun Limanları-Amin Maalouf
  32. Geceyle Gelen-Cristina Comencini
  33. Kaiken-Grange
  34. Zaman Çarkı-Kem Grimwood
  35. Peri Masalım-Sinem Akça
  36. bunu bulamadım:P

*2014 için 50 kitap hedefi koydum..Bu yıl ki derslerde epey zor ama hedefime ulaşabilecek miyim göreceğiz:)
Herkese Keyifli Okumalar...

Otomatik Portakal-Anthony Burgess


"Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna bir baskı yöntemi uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum"


Yıllar önce başlayıp nedenini bile şu anda hatırlamadığım bir şekilde yarım bıraktığım bir kitaptı Otomatik Portakal. Kış okuma şenliği sebebiyle yeniden elime aldım ve bu sefer bitirdim..Hem de hızlıca...

İlk sayfalardan  itibaren kötülük üzerine kötülük yapan minik bir çetemiz var..Hırsızlık,yaralama,tecavüz ne arasanız var..İnsanlar geceleri sokaklara çıkamıyor,özellikle yaşlılardan hiç hazetmiyorlar..Bir ara yeter artık dediğim falan oldu..Hakikaten etkilendim o kısımlardan ve düşündüm uzun uzun.Bu kadarını yaşamak,görmek asla istemem..

Suç işlerken yakalanınca hapse düşen kahramanımız,hükümetin suçluyu topluma kazandırma programının ilk deneği olmaya karar veriyor,sanıyor ki özgürleşecek...Hükümet ve muhalefetin arasında kalıp insanlığına saygı duyulmadan sadece denek olmasının ona çektirdiklerini,seçme şansının kalmamasını ise üzülerek okudum..İlk bölümde kızdığım,gerildiğim kitap son bölümde hüzün yaşattı bana.Alex'in çektiklerine üzülür oldum

Kısacası çok ilginç bir kitaptı benim için.Filmini de önümüzdeki hafta izleyeceğim.

Kış Okuma Şenliği:Sinemaya uyarlanmış bir kitap okuyup filmini izleyenlere:20puan

1 Ocak 2014 Çarşamba

Arkadaş Islıkları-Orhan Kemal

 

Arkadaş Islıkları, Beyazıt Sahaflar Çarşısından aldığım bir kitap. Aslında çok uzun zamandır 2.el kitap okumadım ne kadar istesem de okuyamıyordum..Bu nedenle de gidip gezmekten zevk alsam da sahaflardan kitap almıyordum.Bu sefer sahaflar gezimde hem bu alışkanlığımı yenmek hem de kış okuma şenliğinin  kategorilerini tamamlamak için alışveriş yaptım.Ve tam 4 tane ikinci el olduğu hiç anlaşılmayan kitap aldım..Bundan sonra daha çok sahaflara uğrayacağım..

Orhan Kemal  okumak istediğim Türk yazarlardandı..Tertemiz kitabını bulunca hemen aldım ve "Türk edebiyatında klasik kabul edilen kitap" kategorisinde okudum..

Kitapta bir delikanlımız var.Taşralı.Babası yok.Üç kızkardeşi ve annesi ile yaşıyor.Sürekli takıldığı ve davranışlarını da çoğu zaman onlara göre şekillendiren bir arkadaş grubu var..
Anlatıcımız bu delikanlı ve kendisi sevdalanıyor.Kızımızla beraber kaçıyorlar..Ama onları gayet zorlu bir hayat mücadelesi bekliyor...Epey sıkıntı çekiyorlar.Oradan oraya,eş dost yanında kalarak yaşamaya çalışıyorlar..Ama tabi ki ev ev üstüne olmaz..bu da uzun sürmüyor..Daha fazla anlatmaya gerek yok sanırım.
Birde kitabın sonuna kadar merak ettiğim sorunun cevabını da yazar vererek biz okuyucuları aydınlatmış sağolsun..

Orhan Kemal'in kalemini çok beğendim..Kesinlikle başka kitaplarını da okumak istediğim bir yazar oldu..Çok akıcı bir dili var kitabın..Genelde diyaloglar şeklinde geçtiğinden hızlı okunuyor..

Ayrıca okurken küçüklüğüme gittim..Ben çocuk,abimlerin ise gençlik dönemine..Abim eve gelirken ıslık çalardı ve annem o ıslıkla kapıyı açardı...Bana direk o günleri çağrıştırdı...

Kış Okuma Şenliği:Türk edebiyatında klasik kabul edilen roman:15puan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...